Friday 6 May 2016

Spectacolul național al rasismului De Laura A. Munteanu


Cititori frecvenți ai scrisului meu mă întreabă adesea, de ce ca o scriitoare creativă investesc atât de multă energie promovând soluții pacifiste pentru conflictele din Orientul Mijlociu. Răspunsul real la această întrebare este că am speranță mai mare de a vedea pace în Orientul Mijlociu, în timpul vieții mele decât am să văd Feminismul și toleranța rasială să prindă rădăcini vreodată în țara mea. Este un fapt puțin cunoscut în lumea întreagă că românii sunt deosebit de încăpățânați. Pot continua să susțină opinii aberante, fără un punct de referință al vreunei dovezi formale sau verificate, fondate doar pe autoritatea oricui le-a spus bazaconiile pe care le vorbesc pe treptele blocului.

Împerecheate cu acestea, românii au o mare neîncredere în autoritate, o convingere fatalistă că ceva rău o să se întâmple și un refugiu deprimant în a umple buzunarul de sus cu valută străină oricui le cauzează o problemă, ca să rezolve conflictul. Bineînțeles, generalizez, o altă caracteristică națională -  însă dispoziția mea a fost supărată astăzi de citirea unui articol detaliat scris de Mihaela Drăgan, publicat în Adevărul, descriind fenomenul social al românilor luându-se la bătaie cu cetățeni rromi, filmând și apoi postând incidentul pe rețelele de socializare să provoace și să invite comentarii susținătoare în favoarea bătăii cetățenilor rromi. Această manifestare este similară hărțuirii de către copiii englezi a altor copii cu telefoane mobile în curtea școlii, dar diferența în România este că este o practică socială săvârșită de adulți. Adulți ignoranți cu certitudine, dar adulți ignoranți raspunzând în volume largi, ca exemplul partidului anti-imigrație, Ukip din UK.

În timp ce este posibil, acest fenomen social să fie atribuit probabil celui de-al doilea stagiu de genocid, dacă îl analizăm dintr-o perspectivă sociologică, aș argumenta că reprezintă un răspuns cultural mai vechi, al unei societăți ce integrează străini în cultura lor doar ca replică la cotropire. România a fost invadată de multe ori. De romani, de mongoli, de otomani, de unguri, de macedonieni, de bulgari, de celți, de persani, de nemți, de ruși. Cei 500-700 ani de abuz cultural comis de români asupra rromilor este, în cel mai bun caz privit ca pe o crimă a unui război în desfășurare a românilor săvârșită de victima unor popoare asupritoare, ce poate doar răspunde acelei asupriri prin asuprirea la rândul lor a cuiva mai slab decât ei însuși. Ca tratamentul evreilor moderni din Israel asupra Palestinienilor. Atâta timp cât rromii îi distrează pe români la nunți, botezuri și petreceri cu manele și muzică lăutărească și nu îndrăznesc să-i deranjeze cu cereri nerușinate de drepturi umane egale și respect, nu este nici un conflict.



În articol, sunt ilustrate patru stagii clare de atrocitate. O ceartă provocativă într-un spațiu public, o bătaie în public a grupului minoritar ce a cauzat ofensă, înregistrarea și publicarea bătăii cu telefon mobil, discuția de pe internet ce aprobă în mare parte, justifică și întărește raționalul pentru bătaie. Linșarea și guvernarea de către mulțime sunt indicative ale unui declin în lege, unde oamenii iau răzbunarea de bună sau o rănire percepută, în propriile mâini.

Uzul intenționat de frică și ostilitate al Uniunii Europene asupra imigranților și refugiaților a cauzat exacerbarea acestui comportament. Întregul continent al Europei și insulele ei periferice au fost așezate în întregime din imigrare. Suntem toți imigranți sau ne tragem din imigranți. Este timpul să ne gândim la ființa umană de sub culoarea de piele diferită de a noastră. Este timpul să construim o Europă și o lume mai bună.



Când ai un candidat prezidențial ca Trump în Statele Unite afirmând remarci rasiste despre etnii ce îi displac sau în care nu se încrede, crește temperatura globală. Când ai țări ale Uniunii Europene ridicând garduri de sârmă ghimpată să oprească refugiații ce fug de război, crește temperatura globală. Când ai lideri politici ce descriu oameni disperați să-și salveze familia și să trăiască, care se îneacă în bărcile lor ce se scufundă ca pe niște gândaci sau viermi, temperatura globală crește. În părțile civilizate ale Europei, aceste lucruri conduc la dezbatere politică despre controlul graniței și altele asemănătoare. Dar în părțile necivilizate ale Europei idioții încep să bată oameni pentru plăcerea de a reinstaura viziunea lor ignorantă și limitată.

Când deschizi cutia de rasism a Pandorei ca expedient politic, să adaugi puțină sare argumentului tău politic în politică domestică, nu dezlănțui doar rasiști antrenați de casă, deschizi ușa tuturor rasiștilor, inclusiv cei cu cuțite, pistoale și bâte. Dacă așa conduită, ca videoclipuri de ademenire și bătaie ar fi fost săvârșite în UK, aș avea încredere într-o acțiune satisfăcătoare promptă, unde agresorii ar fi prinși, arestați și urmăriți penal. Dar îmi este rușine să recunosc că în propria mea țară, nu sunt atât de sigură care vor fi consecințele. Și asta este complet inadmisibil. Și nu-mi pasă dacă asta înseamnă că nu mă pot întoarce niciodată acasă.

Sursă: http://adevarul.ro/news/societate/bucurie-nationala-doi-tineri-romi-batuti-tramvai-1_572b697e5ab6550cb89901a7/index.html

No comments:

Post a Comment